Színek

A színeknek nagyon fontos szerepük van életünkben, hiszen közvetlen hatással vannak közérzetünkre és hangulatunkra. Mindenkinek megvannak a saját kedvelt színei és azok, amelyeket nem kedvel. A bennünket körülvevő színvilág kihat közérzetünkre. A színek érzékelése viszont számos tényezőtől függ: a színárnyalattól, a fény fajtájától, ami a helyiségben tapasztalható (természetes vagy mesterséges, intenzív vagy kevésbé), vagy éppen általános közérzetünktől. Ha kiválasztottál egy Neked tetsző faltetoválás mintát, és a méretét kis pontosan tudod, akkor a szín következik. Saját ízlésednek megfelelően, illetve a dekorálandó helyiség stílusához, színvilágához igazodva 32-féle színünkből tudod kiválasztani, hogy melyik lesz a tökéletes dekorációs szín. Mindenképpen vedd figyelembe, hogy ha a fal színéhez nagyon közel áll a kiválasztott szín, akkor beleolvadhat a falba a dekoráció színe. Ha viszont a faltól, berendezéstől, hangulattól egy teljesen távol álló színt választasz, akkor ellenkező hatást érhetsz el, mint amit szeretnél. Nagyon sokan választják dekorációjuk színének a feketét, hiszen az mindenféle színű felületen jól mutat.


Színek a gyerekszobában
A falmatricák, faltetoválások minden gyermek kedvencei, azonban nem mindegy, hogy milyen színű dekorációkat választunk. A színek befolyásolnak minket érzelmi szinten, így fontos körültekintőnek lenni. Egy gyerekszoba a játék, a tanulás és a vidámság helyszíne, ezért nem kell fukarkodnunk a színekkel. Hatással vannak a hőérzetre is, ezért törekedjünk arra, hogy ne csak hideg vagy meleg színek legyenek a szobában. A meleg színek (piros, narancs, sárga) vidámságot sugároznak és aktivizálnak, míg a hideg színek (kék, ibolya, zöld) nyugtatóan hatnak. A földszínek, amilyen a barna, okker vagy a bézs, kellemes hangulatot teremtenek és biztonságot adnak. A falmatricákkal egyszerűen felélénkíthetjük a szobát, ráadásul nemcsak a színeket tanulhatja meg könnyen a gyermek, hanem a formákat, állatok és tárgyak neveit is. Fontos azonban megemlíteni, hogy újszülöttek szobájába nem ajánlatos piros színt alkalmazni, mivel a szürke után ezt látja meg először, így ez összezavarhatja. Ha minőségi falmatricát keresel, nézz körül kínálatunkban!

Az alapszínek hatása közérzetünkre:

Piros szín
A piros szín optimista, aktív tevékenységre serkentő, a forróság, mozgás, harc, szenvedélyes élet színe. A legemberibb kifejezőeszköz, extrovertált szín, amely az élet teljességével, a bátorsággal, áldozatkészséggel, szeretettel, erős érzelmekkel és szenvedélyes cselekedetekkel függ össze. A piros szín senkit sem hagy hidegen. Szeretheti, gyűlölheti, de a piros szín mellett nehezen marad közömbös. A piros szín növeli az izomtónust, serkenti a pulzust, növeli a vérnyomást, az adrenalin-kiválasztást.

Narancs szín
A narancssárga szín sugárzó, fényes, a tűz és a nap melegségének színe. A napnyugtára vagy naplementére, az ízletes gyümölcsökre, mint a mandarin, narancs …asszociál. Az indiánoknak a bátorságot és az áldozatkészséget jelképezi. Nem olyan agresszív és szenvedélyes, mint a piros, de kellemes, vidám érzelemserkentő szín, mely segít a fáradtság leküzdésében. A felsorolt jellegzetességek miatt kiegészítő segítséget nyújt a depresszió gyógyításához. A narancssárga szín, a melegség, nagylelkűség kifejezőeszköze, könnyed és játékos. Étvágygerjesztő és segítséget nyújt a reggeli felkeléshez. Jó hatással van az emésztésre, étvágygerjesztő, megnyugtathat vagy nyugtalaníthat. 

Sárga szín
A sárga a nap, a fény és az optimizmus színe, mely felfrissít, tevékenységre serkent és megfoszt a félelemtől. Megőrzi az éberséget, fokozza a koncentrációt, az alkotókészséget és bölcsességet jelképez. A falon vagy máshol a lakásban pozitívan hat a közérzetre. A sárga szín kitűnő hatással van a légzőszervekre, vérnyomásfokozó, serkenti a pulzust és gyorsabbá teszi a légzést. Kellemesen hat az idegrendszerre.

Zöld szín
Az egészség színeként is emlegetik. A zöld színnel próbálják gyógyítani az idegkimerültséget és hisztériát, mert nyugtató hatással van az idegrendszere, a kimerültségnél is hatékony, mérsékeli a migrénes fejfájást. A zöld fényt az jellemzi, hogy tágítja a hajszálereket, vérnyomáscsökkentő, serkenti a belső nedvkiválasztást. Másrészt pedig a békesség, nyugalom, pihenés, elmélkedés színe. Szimbolikus jelentése kihat az ember hangulatára, megnyugtatja és ellazítja. Az egyensúlyérzet jelképe. Mivel nyugtató hatású, használata a fürdőszobában és a hálószobában a legmegfelelőbb. A pirossal ellentétes hatású; csökkenti a vérnyomást, megnyugtatja az idegrendszert és a migrénes fejfájást, személyes egyensúlyt teremt, megszünteti a kimerültséget és álmatlanságot, és tágítja a hajszálereket.

Kék szín
A kék az alapszínek közé tartozik. Ezzel ellentétes a sárga szín, a zöld pedig köztes szín, mely egyesíti mindkettő tulajdonságát. A természetben megcsodálhatjuk a égszínkék égboltot, mely a vízben tükröződik. A kék szín jelképes jelentése: bölcsesség, intelligencia, hallhatatlanság, végtelenség, mélység, átszellemültség, sejtelmesség. Pszichológiai asszociáció: derűs, friss, könnyed (a légkör színe, áttetsző, szellős, távoli, csendes, nyugodt).
A kék szín fiziológiai hatása: megnyugtatja a szívdobogást, mérsékli a légzési ritmust, nyugtatólag hat, szellemi tevékenységre, koncentrálásra, befelé való irányultságra késztet- a békesség és a pihenés színeként jellemzik.

Levendula szín (Lila)
A fehér (szellemiség) és lila (királyi hatalom) keverékéből jött létre. De előállítható világoskék és rózsaszín keverékéből is. A kifinomult állapotú szellem energiáját jelképezi. A fogékonyság a színre ált. a misztikus élményekre való hajlamot jelenti, a pozitív szellemi fejlődést. Jelölheti a szellemi ébredést, egyfajta pszichológiai újjászületést.

Fehér szín
A fehér a világosság színe és mindhárom természetes szín: a sárga, a piros és a kék hullámzásának keveréke. A fehér színre általában pozitív a visszajelzésünk. Világosságot, szüzességet és tisztaságot, valamint új kezdetet, a születést jelképezi. Enyhén kékes árnyalatokkal vegyítve nagyon hidegen hat. Egyben az istenség a tökéletesség, büszkeség, jóság és örökkévalóság szimbóluma is. A fehér lakás világos, tágasnak tűnik, de a túl sok fehérség sivár, steril és kórházi hatást kelt, ezért ajánlatos a fehér falakat díszíteni, például színes falmatricákkal.


Rólunk mondták