falmatrica

Alkalmazás - Használati utasítás

EXKLUZÍV FAL- ÉS BÚTORDEKORÁCIÓK
Falmatrica, faltetoválás, vlies tapéta, fotótapéta, bordűrcsík felhelyezési útmutató

Nagyon fontos információk!

Mielőtt nekifognál a falmatricával, faltetoválással a dekoráláshoz, kérlek, hogy minden tanácsot, információt és utasítást olvass el, mert helytelen felragasztás esetén a fal károsodhat.

 • A faltetoválásokat, melyeket applikáló fóliával láttunk el, a kézhezvételtől számított 14 napon belül ajánlott feltenni a díszítendő felületre. Az idő múlásával gyengül az applikálófólia tapadása, így hosszabb idő elteltével nehezebb lehet a felragasztás (de így is kivitelezhető, ha esetleg kifutnál az időből, keress minket elérhetőségeinken és lehetőségeinkhez képest segítünk).
 • Ha festést tervezel, vagy ha éppen most festenek, akkor a festés befejezése után érdemes a dekorációkat megrendelni, hiszen másfél-két hetet várni kell a száradással.
 • A faltetoválás minták és nyomtatott falmatricák MESZELT, POROS FALRA NEM tapadnak fel.
 • A többszínű, NYOMTATOTT falmatricák felragasztását CSAK teljesen sima felületre ajánljuk, fűrészporos tapétára NEM. A faltetoválásoknál nincs gond ezzel, felragaszthatók fűrészporos tapétára (minél simább a felülete, annál jobb), fel fogják venni az alakját. A "smirgli-hatású" felületre nem ragaszthatóak a falmatricák-faltetoválások
 • Falfelület esetében csak beltéri festékkel festett felületre ragadnak a minták.
 • Az egyszínű faltetoválás minták felragadnak vastagon festett fűrészporos tapétára.
 • Pergő, nedves, laza állagú felületre a falmatrica nem tapad.
 • Az átlátszó applikáló fólia a nem megfelelő falfelülethez hozzátapad és leszedi,  az  is  előfordulhat,  hogy  a  falmatrica  sem  tapad fel megfelelően! Például a glettelt (és csiszolt, de nem tisztított), nem mélyalapozózott falak esetében a festék alatt porréteg van, ezért a falat helyenként leszedheti az applikálófólia.
 • Frissen festett falak dekorálásánál érdemes körülbelül másfél-két hetet várni a teljes kiszáradásig, így elkerülhető, hogy a későbbi eltávolításnál a festés megsérüljön. A frissen festett falat is portalanítani kell, hogy a matrica megfelelően odatapadjon! 
 • Nagyobb minták felrakását célszerű legalább ketten végezni.
 • A falfelületet minden esetben törölközővel vagy tiszta ruhaanyaggal ALAPOSAN MEG KELL TISZTÍTANI a dekorálás előtt!
 • Akkor is meg kell tisztítani a felületet, ha a falfelület nem régen lett festve.
 • Minden más felület esetén is meg kell tisztítani a dekorálás előtt a dekorálandó részt a jó feltapadás érdekében.
 • Egyenetlen, nem teljesen sima felületeknél a felhelyezés UTÁN célszerű hajszárítóval felmelegíteni a mintát és erőteljesen felsimítani a felületre.
 • A matricák, faltetoválások későbbi leszedése esetén a mintát érdemes hajszárítóval felmelegíteni a leszedés előtt, hogy könnyebben leváljon a falról.
 • A felragasztást követő 24 órában ügyelni kell arra, hogy a hőmérséklet a helyiségben jelentősen ne változzon.
 • A későbbiekben enyhén nedves törlőkendővel, ruhaanyaggal lehet óvatosan tisztítani.

Szakszerűtlenül előkezelt vagy vizesedett falakról a festék a gyenge feltapadás következtében leválhat. Sajnos erre semmilyen garanciát nem tudunk vállalni. A nem alaposan tisztított felületről leváló matrica miatt nem tudunk felelősséget vállalni. Hibás felhelyezés miatt, az okozott károkért felelősséget nem vállalunk. A matricákat mindenki a saját felelősségére vásárolja meg és ragasztja fel, ezért a gyártó felé semmiféle követelést és kárigényt nem nyújthat be.


Használati útmutató átvivő fóliás falmatrica, illetve faltetoválás mintákhoz

A  dekorációs csomag három részből áll:

 • Legalsó hordozó papír
 • Középső színes dekor fólia
 • Legfelső átlátszó, ill. áttetsző átvivő fólia

Felhelyezéshez szükséges kellékek:

 • Ceruza, radír
 • Plasztikkártya (például igazolvány vagy bankkártya)
 • Tiszta ruhaanyag
 • Esetleg vízmérték

Ugye nem felejtetted el alaposan tisztítani a felületet? 

Lépések pontról pontra:

1.      Próbáld a díszítendő felületre a még szét nem szedett dekorációt! Ha szükséges, vízmérték és halvány ceruza felhasználásával jelöld ki a dekoráció sarkait, amit a munka végeztével leradírozhatsz.

2.      Terítsd a matricát egy sima asztalra úgy, hogy a minta és az áttetsző fólia legyen felfelé! Egy simító, illetve egy tiszta ruhaanyag segítségével simítsd fel erőteljes nyomással az áttetsző fóliát a mintára úgy, hogy simán, légmentesen illeszkedjen a hordozó papírra!

3.      Ezek után fordítsd meg (most az alsó papír legyen felül) és  lassan és óvatosan szétbontani minél élesebb -180 fokos szögben úgy, hogy a minta az átvivő fóliára hiánytalanul átragadjon! Ha véletlenül egy-egy motívum nem tapadt át az átvivő fóliára, csak gördítsd vissza, és erősen nyomd fel újból. Megbontani mindig a rövidebb oldalánál célszerű. Nagyobb mintáknál elég, ha csak megbontod és a felragasztást követve FOKOZATOSAN választod szét.

4.      Helyezd a szétbontott dekorációt a rövidebb oldal sarkainál megjelölt helyre, és lassan, az alsó részénél eltartva fokozatosan haladva-kifeszítve simítsd fel a felületre! Puha rongy segítségével, nagyon erős nyomással masszírozd fel CSAK A MINTÁT a falra a kellő tapadás érdekében mindaddig, amíg a minta légbuborékoktól és gyűrődésektől mentes lesz!

5.      Ezek után óvatosan, NAGYON LASSAN, fokozatosan, minél élesebb-visszahajtott 180°-os szögben – akár a falhoz is simítva - lehúzva távolítsd el a fóliát! Ha véletlenül egy-egy motívum nem tapadt át a díszítendő felületre, csak gördítsd vissza, és erősen nyomd fel újból.

6.      Ha lejött teljesen: TISZTA ujjal finoman, óvatosan simítsd fel az éleknél is a végső, ERŐS tapadás érdekében!

7.      Elkészült a remekmű - GRATULÁLJ MAGADNAK- ÜGYES VAGY!

8.      Gyönyörködj a művedben, és a mutasd meg mindenkinek!

Egyenetlen, nem teljesen sima felületeknél a felhelyezés UTÁN célszerű hajszárítóval felmelegíteni a mintát és erőteljesen felsimítani a felületre.Videó egyszerűbb, kisebb minták felrakásáról:


 Videók nagyméretű, többdarabos minták felhelyezéséről:
Használati útmutató a színes falmatricákhoz, színes baba- és gyerekszoba dekorációkhoz, virágszirmos, és egyéb nyomtatott, színes falmatricáinkhoz

 

Meseszép dekormatricáinkkal szinte FELFESTETT hatást varázsolhatunk a falainkra, bútorainkra! Teljesen körbevágottak, öntapadósak.

A színes dekorációs matricák ALAPOS FELÜLETTISZTÍTÁS után azonnal felragaszthatók a díszítendő felületre.

 1. A felülettisztítást törölközővel vagy tiszta ruhaanyaggal célszerű elvégezni.
 2. A matrica körüli nem nyomtatott felesleges részt el kell távolítani. A matricák közvetlenül az alakzat szélénél körbevágottak, fehér szegély nélkül.
 3. Válasszuk le óvatosan a motívumot, majd egyenletesen haladva simítsuk fel a megtisztított felületre. A nagyobb méretű matrica dekoroknál célszerű csak megbontani a teltebb felénél és fokozatos szétválasztás mellett egyenletesen felragasztani.
 4. Óvatosan, de erősen, tiszta ujjal, illetve a leválasztott hordozópapír sima, csúszósabb felével simítsuk a helyére a mintát főleg a szélüknél a végső tapadás érdekében.

A nagy átvivő fóliás matricák felragasztásának lépéseit FENTEBB olvashatjuk. Egyenetlen, nem teljesen sima felületeknél a felhelyezés után célszerű hajszárítóval felmelegíteni a mintát és erősen felsimítani a falfelületre. 

A felragasztás előtt érdemes elolvasni a hasznos információkat is. Kellemes időtöltést és csodaszép dekorációkat kívánunk!


Használati útmutató Vlies tapéta felragasztásához

A Vlies tapétáról:
Ez a legmodernebb tapétatípus, mely nem csak környezetbarát mivolta miatt tűnik ki hagyományos társa mellett, számos más előnnyel rendelkezik. Cellulóz és poliészter alapú textília hordozóra készül és általánosságban véve különböző domború mintázatú felületekkel, ez nem szőtt hordozóanyagú tapéta. Könnyű feltenni, akár saját kezűleg is elvégezheted a felhelyezését, nem szükséges hozzá szakembert hívni. A hagyományos, papír alapú társával ellentétben a Vlies tapétát nem kell beragasztózni, a falat szükséges a ragasztóanyaggal bekenni. Mivel erős és rugalmas anyagú, ezért kis mértékű felületi mozgásokra (például hő hatására kissé táguló fal) nem reped szét. Alaktartó anyag, nem nyúlik, nem zsugorodik. További előnye, hogy anyaga kiváló lég- és páraáteresztő, tehát nem fordulhat elő, hogy penészedik a tapéta.
Ragasztó: A hagyományos tapétához való ragasztó NEM megfelelő a Vlies tapétához. Szakemberek javaslata szerint leginkább a Metylan Direct ragasztó alkalmazása ajánlott a Vlies tapéták felhelyezéséhez (szerszámként pedig a Metylan direkt ragasztóhenger). Más Vlies tapétaragasztó is megfelelő lehet természetesen.
A Metylan direkt (vagy Metylan Kleisterrolle) ragasztóhenger azért fontos, mert a tapéta konzisztenciája, folyóssága alapján a henger szőr magassága és a szálak tengelykiosztása miatt annyi ragasztót visz fel a felületre amennyi szükséges. Ha nincs Merylan ragasztóhenger, akkor célszerű szimpla szőrös teddy hengerrel megoldani.

Felület kritériumai:

 1. teljesen sima legyen
 2. teljesen száraz legyen
 3. teljesen tiszta legyen
 4. teljesen szilárd legyen
 5. korábbi tapéta vagy festékmaradék ne legyen a felületen

Felhelyezéshez szükséges eszközök: függőón vagy vízmérték, ceruza, henger, fal tisztításához/portalanításához száraz törlőkendő, bekevert ragasztó tárolására alkalmas tálca, tiszta víz egy tárolóedényben, puha szivacs, fémvonalzó vagy spakli, vágókés vagy sniccer, tapétasimító

Felhelyezés:

 1. Felület előkészítése a fenti kritériumoknak megfelelően. A glettelt lecsiszolt falfelületet alapozni kell mélyalapozóval, vagy a tapétaragasztó megfelelően hígított változatával. Az előkenés címszó alatt található a tapétaragasztó doboz oldalán a víz és a szárazanyag tartalom megfelelő keverési aránya. Az alapozás után meg kell várni, hogy a mélyalapozó beszívódjon a falakban lévő hajszál repedésekbe és ott megkössön, megszilárduljon. Erre azért van szükség mert ezt követően megint a falat kell tapéta ragasztóval bekenni, és a tapétát szárazon kell felhelyezni a falra. A ragasztó keverési arányait megtalálod a tapétaragasztó dobozának az oldalán. FONTOS lépés, hiszen ha szánunk időt a mélyalapozásra, a ragasztóanyag megkötésére, akkor a felület a ragasztót elszívhatja a tapéta elől.
 2. Takarítsd fel a padlót, hogy a tapéta ne koszolódjon, amikor kigöngyölíted. A munka megkezdése előtt minden tapéta tekercset, poszter részletet fektess egymás mellé és vizsgáld meg az esetleges színeltéréseket, hibákat. Javasoljuk, hogy a tapétázást az ajtó vagy az ablak mellett kezdd.
 3. A függőleges vízmérték vagy függőón segítségével bizonyosodj meg arról, hogy az első tekercs pontosan függőleges.
 4. Ragasztó hengerrel felhordjuk a (egyesek szerint pudingszerű állagú) ragasztót a falra egy tapéta szélességben és nagyjából 10-20 cm ráhagyással (kb 60-70 cm), úgy, hogy a teljes felületet egyenletesen bekenjük. A tapéta ragasztót hengerrel vidd fel a falra, a széleknél és a peremeknél lehetőleg használj ecsetet. Ne maradjanak fedetlen foltok, mert ezek okozhatják a tapéta hólyagosodását. A tapéta elhelyezésekor használj kefét, tapéta simító kanalat azért, hogy az sima és gyűrődésmentes legyen. Ellenőrizd a tapétacsík elhelyezése után, hogy teljes hosszában a tapéta ráragadt-e a falfelületre.
 5. A megkent falfelületre a felrajzolt függőleges grafit vonal mentén föntről lefele kezdd a tapétát elhelyezni a falfelületre kefe, vagy tapéta simító segítségével. A simítást mindig középen kezdd föntről lefelé haladva, majd a simítás balra és jobbra történjen. A tapétát szárazon kell belesimítani a felkent ragasztóanyagba.
 6. A közepéről kiindulva egyengesd el a széleket a tapétasimító segítségével – és dolgozz különösen óvatosan a szélek mentén, hogy a megkent falról ne vigyél át ragasztót a tapétára.  A levegőbuborékokat középről a szélek felé haladva távolítsa el.
 7. A következő tapéta csíkot helyezd pontosan az előző tekercs széléhez, átfedés nélkül.
 8. Ugyanúgy illeszd ezt a tekercset is, ahogy azt az előzővel tetted. Középről kiindulva haladj a szélek felé, hogy a két tekercs széle biztosan, szorosan összetapadjon.
 9. Ha a ragasztó átszivárogna a tapétán, azonnal töröld azt le egy nedves hideg vízbe mártott kicsavart szivaccsal.
 10. Ha ajtó, vagy ablak körül tapétázol, úgy vágd el a tapétát, hogy maradjon némi többlet rész a pontosabb vágáshoz, beszabáshoz.

FONTOS! A Vlies tapéta átengedi a magán a párát. Bármilyen nedves folt, ami a tapéta felhelyezésekor megjelenik, el is fog tűnni, mihelyt a tapéta megszáradt (általában 24 órán belül). Kivitelezés alatt biztosítani kell a tapétázás és a száradás során a megfelelő szellőzést. Az egyenletes száradás érdekében dolgozz 18-20 °C szobahőmérsékleten és kerüld a huzatot.

Külső sarkok:

 1. Kés vagy olló segítségével vágj le egy hosszt a tekercsről, és hagyj egy margót a hossz tetején, és alján. Figyelj arra, hogy a minták illeszkedjenek.
 2. Mérd le a távolságot az utolsó hossz szélétől a sarokig. Adj hozzá kb. 20 mm-t és a levágott véget szabd a megadott szélességre. Kend be ragasztóval, és a tapétát helyezd a sarokba.
 3. Most fogod a levágott hossz másik részét felhasználni arra, hogy 10-15mm-el átfedje azt, amit az előbb a falra helyeztél. Egy ecsettel kenj ragasztót az első hossz elejére.
 4. Helyezd a hosszt a 5mm-el beljebb. Másképp elszakadhat, amikor azt a sarokba helyezed fel. A felesleges ragasztót töröld le nedves szivaccsal.

Belső sarkok:

 1. Mérd le a távolságot a falra helyezett utolsó hossztól a sarokig. Adj hozzá kb. 10mm-t és a következő hosszt késsel, vagy ollóval szabd a megadott szélességre.
 2. Kend be a falat ragasztóval, valamivel szélesebben, mint a tapéta szélessége. A tapétát helyezd a sarokba.
 3. Egy ecsettel kenj ragasztót a tapétára a sarokból kiindulva. Most helyezd a kiszabott tapétát a sarokba, megbizonyosodva arról, hogy azt egyenesen helyezted fel. A felesleges ragasztót töröld le nedves szivaccsal.

Reklamációt minden esetben csak a tapétázás megkezdése előtt fogadunk el! Ragasztási költségeket nem áll módunkban visszatéríteni. A helytelen felhelyezés miatti károkért felelősséget nem tudunk vállalni. Technikailag adott minimális színeltérések előfordulhatnak. A munka megkezdése előtt minden tapéta részletet fektess egymás mellé és vizsgáld meg az esetleges színeltéréseket, hibákat.


Használati útmutató papír alapú prémium fotótapéta/ poszter tapéta felragasztásához

A folyamat megkezdése előtti teendők:

 1. Érintésvédelmi szabályok betartása miatt a lakás, munkaterület áramtalanítása szükséges.
 2. A gördülékeny munkavégzés érdekében távolítsd el a fa falszegély léceket a padlónál, és a pvc szegélyeket is.
 3. Takarítsd fel a padlót, hogy a tapéta ne koszolódjon, amikor kigöngyölíted. A munka megkezdése előtt vizsgáld meg az esetleges hibákat. Bár a legjobb minőségű tapétát, posztert forgalmazzuk, kis számban előfordulhatnak hibák, melyeket a felhelyezés megkezdése előtt szükséges jelezni. Ragasztási költséget nem áll módunkban visszatéríteni.
 4. Tapétázáskor mindig ügyeljünk a helyiség hőmérsékletére. Az ideális hőmérséklet 18-20 Celsius fok. Ha alacsony a hőmérséklet, akkor a tapéta lassan szárad és esetleg foltos marad. Lehetőleg a huzatot is kerüld.


Felhelyezés:

 1. A felület előkészítése: A fal legyen tiszta, sima, olaj alapú festéktől és tapétamaradványoktól mentes. Az egyenetlenségeket javítsd ki, a lyukakat és repedéseket megfelelő tömítőanyaggal tömítsd be! A régi diszperziós festékréteg szilárdságát ellenőrizni kell, ha pereg, vagy könnyen elválik a faltól le kell kaparni. A régi lakkréteget fel kell maratni és egy kötőoldattal (10% vízzel hígított lemosható diszperzites festék) le kell festeni. A felületen bejelölheted a posztertapéta helyét, érdemes lemérni, hogy ne legyen ferde.
 2. Ragasztó: Prémium fotótapétáinkhoz a csomagban megtalálod a hozzá való ragasztót. (A tapéta ragasztásához bármelyik jó minőségű normál tapétaragasztó ajánlható.) Az elkészítési utasítás alapján bekevert, jó minőségű ragasztót egyenletesen kend fel a csíkok hátoldalára, külön ügyelve a szélekre is. Hagyd állni 3 percig (puhulási idő). Ne hajtsd össze, ne tegyél semmi rá, és ha több darabból áll a tapéta, egymásra se tedd azokat!
 3. Poszter felrakása: Helyezd fel a falra a fotótapétát, simítsd el, majd a közepéről kiindulva szorítsd ki a levegőt alóla. A fellépő ragasztófoltokat azonnal dörzsölés nélkül töröld le.
 4. Száradás 18-20 °C-on.

Jó tudni:

 • A papír poszter a felrakás után enyhén felhólyagosodik, felpúposodik. Ez természetes folyamat. Száradáskor a hólyagok visszahúzódnak.
 • A papír a ragasztóval történő bekenése után telítődik, megnyúlik. A növekedés 1-2 % közti. Így a falra felhelyezett 1 méteres rész akár 2 cm-rel is nagyobb lehet mint a száraz, ragasztóval be nem kent állapotában.

Reklamációt minden esetben csak a tapétázás megkezdése előtt fogadunk el! Ragasztási költségeket nem áll módunkban visszatéríteni. A helytelen felhelyezés miatti károkért felelősséget nem tudunk vállalni. Ha nincs tapasztalatod papírtapéta felhelyezésével, szakember bevonását ajánljuk.


Használati útmutató az öntapadós prémium bordűrcsíkok felragasztásához

A bordűrcsíkjaink öntapadósak, nincs szükség ragasztóra a felhelyezéséhez. A felhelyezés előtt a felület megtisztítás szükséges. A felhelyezés előtt ajánlott vízmérték segítségével vékonyan meghúzni a vonalat a bordűrcsíknak, így elkerülhető a ferde felhelyezés.

A felület legyen:

 • zsírmentes
 • pormentes
 • száraz
 • szilárd


Rólunk mondták

Ajánló